وب‌نوشته‌های مهدی شریفی راد

ای عموی مهربان، تاریخ!

۲ دیدگاه‌ها

هیاهوی فیلم ۳۰۰(+) همه‌جا را در بر گرفته است؛ حتی صدا و سیما نیز به جرگه منتقدان و مفسران این فیلم پیوست.

درباره این فیلم چند نکته وجود دارد که بررسی آنها لازم به نظر می رسد:
۱- این فیلم بر اساس کامیک استریپی به همین نام از فرانک میلر(+) ساخته شده است.
۲- این فیلم نیز تلاش کرده تا از سبک فیلم شهر گناه (Sin City) پیروی کند. در شهر گناه که رابرت رودریگرز(+) با همکاری تنگاتنگ فرانک میلر آنرا ساخت؛ به جای آنکه با فیلمی اقباس شده از کامیک استریپ طرف باشیم (مانند دهها فیلم دیگر چون: هالک، مرد عنکبوتی، مردان ایکس، بتمن و …) با یک کامیک استریپ متحرک و زنده طرفیم! فیلمی که تصاویر کتاب کامیک استریپ را با همان سبک و سیاق زنده کرده است.
۳- شهر گناه هم در کامیک استریپش و هم در فیلم، به لحاظ هنری، جذاب و بدیع بود. ضمناً رابرت رودریگرز حتی برای کارگردانی قسمت کوتاهی از فیلم از تارانتینو بهره گرفت.
۴- حلقه اتصال این دو فیلم فرانک میلر است که در زمینه کامیک استریپ نامی شناخته شده و مطرح است.
۵- آنچه من از مطالب سایتهای مطرح دریافته ام اینست که در نگاه فرانک میلر به سپاه هخامنشی و نگاه زاک اسنایدر(+) (کارگردان ۳۰۰) یک تفاوت عمده است و آن سیاه نمایی بیشتر چهره لشکر هخامنشی از جانب زاک اسنایدر است.
۶- زاک اسنایدر کارگردان مطرحی نیست و تنها فیلم مطرح کارنامه او سپیده دم مردگان است که آن هم موفق نبوده است.
۷- با توجه به موارد ۵ و ۶ سیاه نمایی بیشتر در فیلم و عدم وجود پشتوانه هنری برای اسنایدر، ساخت چنین فیلمی که قطعاً نیاز به کار هنری فراوانی دارد شک برانگیز است.
۸- ضمناً نمی توان با نگاه دایی جان ناپلئونی با این فیلم برخورد کرد، به نظر من فیلم اسکندر در زمینه تحریف حقیقت و خدشه دار نمودن پیشینه تمدن پارسی تامل برانگیزتر بود که بدلیل تلطیف فضای فیلم و قدرت هنری استون فریب دهنده بود. البته نباید فراموش کرد که ساخت اسکندر بر مبنای روایات تاریخی معتبرتری بود تا ۳۰۰!
۹- تگ لاین فیلم بسیار تامل برانگیز است: !Prepare for glory بسنجید با اوضاع کنونی ایران در جهان و تهدیدها.

فارق از این نکات می دانیم که تاریخ سکه ای است که همیشه دو رو داشته و دارد. یک رو نگاشته های تحریف شده و باب طبع حاکمان و صاحب منصبان بوده و روی دیگر حقیقت تاریخ. این دو رو همانی است که اخوان نیز زیبا توصیفش کرده، در جایی که گفته: «این دبیر گیج و گول و گنگ؛ تاریخ!» و در جایی دیگر از همین شعر: «ای عموی مهربان، تاریخ!». حال این دبیر گول و گنگ و دروغگو (…) با بهترین شکل رسانه(سینما) و با ثروت و قدرت هالیوود، ایرانیان را در برابر نگاه تشنه میلیاردها تماشاچی، قومی بربر و مجموعه ای از حیوانات باغ وحش توصیف می کند و یونانی ها را فرشتگان خدا! ما نیز به آن عموی مهربان امید داریم که در آیینه بی‌زنگار خود چهره حقیقی تمدن پارسی را برای آیندگان تصویر کند.

من نیز هیاهو و خرابکاری را در راستای اهداف فیلم می دانم. نگاه پسر فهمیده را نیز کاملاً می پسندم. نوشته سعید مستغاثی نیز خواندنی است.

چند تصویر از کتاب کامیک استریپ ۳۰۰ (+)


زاک اسنایدر و فرانک میلر



برچسب‌ها:

  1. david گفت:

    fekr nemikoni 300 bozorgtar az oonche ke hast shode?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.